10 råd om at støtte dine børn, når du får en fyreseddel

1. Fortæl selv barnet om fyringen Barnet skal ikke høre om fyringen fra andre. Det kan give barnet opfattelsen af, at emnet er tabu eller farligt og noget barnet ikke bør tale åbent om derhjemme. Børn har brug for tydelige voksne, der tager ansvar.

2. Giv en ærlig og jordnær forklaring på fyringen I børns fantasi kan fyringen skyldes, at mor og far ikke er gode nok. Og det kan de ikke bære. Sig f.eks. derfor: ”Jeg har mistet mit job, fordi virksomheden flytter til Kina”, ”Jeg er blevet fyret, fordi kommunen skal spare en masse penge” eller ”Jeg er blevet fyret, fordi chefen og jeg var uenige, og så er det jo chefen, der bestemmer. Men jeg mener nu fortsat, at det er mig, der har ret…”

3. Fortæl lidt af gangen og kom med korte svar Undgå den store, lange tale for børnene. Fortæl lidt ad gangen og vær så åben for, at børnene kan vende tilbage med flere spørgsmål.

4. Opmunter barnet til at dele sine tanker med dig og lyt nysgerrigt Stil “åbne” spørgsmål. Det er dem, der starter med hv- f.eks. hvordan, hvor, hvornår, hvem, hvad, hvorfor. Det giver barnet mulighed for at forklare sig, frem for “lukkede” spørgsmål, som man kan svare på med enten ja eller nej.

5. Undersøg, hvad det konkret er, barnet spørger om Ofte roder vi voksne os ud i lange, abstrakte forklaringer, fordi vi egentlig ikke ved, hvad barnet spørger om. Hvis du er i tvivl, så undersøg det nærmere, inden du svarer. Spørg f.eks.: “Hvad fik dig til at tænke på det?” Et konkret spørgsmål er lettere at svare på end et abstrakt.

6. Vær ærlig omkring, hvordan du har det Sig: ”jeg er sur/ ked af det/ bekymret. Men det skal jeg nok finde ud af”. Børn kan godt rumme, at far og mor er kede af det, men de skal ikke have ansvaret for mor og fars humør. Tag ansvaret væk fra barnet. ”Jeg er ked af det/ vred for tiden, og det snakker jeg med mine veninder/ fodboldkammerater om. Så får jeg det igen bedre.”

Hvis du er så berørt, at du bryder helt sammen, hulker og ikke kan være i kontakt med barnet, så ring efter ”moster Dorte” eller en anden voksen, som barnet har tillid til.

7. Fortæl om konsekvenserne af fyringen Fortæl børnene, hvad fyringen helt konkret betyder: ”Lige nu betyder det, at jeg ikke skal på arbejde mere. Jeg får fortsat løn i lang tid, og imens søger jeg et andet job. Hvis det ikke lykkes at finde et nyt job inden da, så får jeg dagpenge.”

Husk også at give børnene et løfte om, at hvis noget ændrer sig, så får de det at vide i god tid.

8. Signaler overblik ”Vi holder et møde med banken. Det er deres job at hjælpe os.” Børn skal have at vide, at det hele nok skal gå, og at mor og far har styr på situationen. Husk også at sige, at der er mange, der gerne vil hjælpe jer.

9. Fortæl at jobbet ikke er hele livet, og at der er mange ting, du er glade for Glad for mor, glad for at I skal have lasagne i aften og glad for børnene; og for at I skal i biografen sammen på lørdag.

10. Gør situationen almindelig Fortæl om andre, der er blevet fyret og har klaret sig godt bagefter. ”Ved du, at onkel Thomas en gang også blev fyret, og han har jo et rigtig godt job i dag!