Hvad kan venner og familie gøre

Otte gode råd til vennerne, når en i omgangskredsen er i krise

Når man er sendt til tælling, er det meget lettere at komme på benene igen, hvis vennerne er der for en. Her er otte gode råd til, hvad venner kan gøre for at hjælpe.

 1. Giv lyd

Mød op, ring, skriv et brev eller send en ‘trøstegave’ (blomster, vin, biograf-/fodboldbillet eller middagsinvitation) til den fyrede og lad ham eller hende vide, at du har hørt, hvad der er sket, og at du tænker på vedkommende.

2. Lad dig ikke afvise sådan uden videre

Hvis den fyrede afviser dig i døren, så sig: „Vent et øjeblik.” Giv udtryk for, at du godt forstår, han eller hun måske helst vil være alene. Du synes alligevel, at I skal tage en kop kaffe, en drink eller en øl og få en snak om, hvad der er sket. Hvis  vedkommende bor alene, kan du også tilbyde bare at være lidt sammen, lave noget god mad og måske se en film sammen.

3. Spørg direkte og konkret

Stil direkte og konkrete spørgsmål som: „Hvad skete der?”, „Hvem sagde hvad?”, „Hvad tænkte du om det?”, „Hvad gjorde du så?”, „Hvad er du optaget af lige nu?” og „Hvad kan jeg hjælpe dig med?”

4. Lyt og vent med de gode råd

Sæt dig tilbage i stolen og lyt som en ven. Ikke som en bankrådgiver, dommer, erhvervsvejleder eller andre slags problemknusere. Den fyrede skal nok selv regne alle de gode løsninger ud senere. Når man er sendt til tælling, har man i første omgang mest brug for at sunde sig og bare tale om det, der nu engang fylder. Lyt som en ven og vent med de gode råd til senere.

5. Accepter den anden

Accepter den andens følelser og tanker, som fylder, uanset om det er vrede, sorg eller skyld. Lyt til det hele. Når en skyldreaktion for eksempel bliver mødt med respekt, føler man sig taget alvorligt. Modsat kan løs snak om, at der ikke er grund til at spekulere over ting, som man alligevel ikke kan ændre, betyde, at den fyrede klapper i og tænker, at det ikke nytter noget at tale med andre.

6. Hjælp med at slå koldt vand i blodet

Nogle mennesker bliver grebet af en enorm handleiver og får straks lyst til at lave en masse forandringer. Det er helt naturligt, og det er en måde at genvinde kontrollen over sit liv på. Lige i starten er man imidlertid sjældent i stand til at varetage egne langsigtede interesser. Det er derfor vigtigt, at personen holder hovedet koldt, hjertet varmt og begge ben på jorden, inden huset er solgt, hunden aflivet, og konen/manden præsenteret for et skilsmisseønske.

7. Tilbyd praktisk hjælp

Tilbyd din hjælp, hvis der er behov for det. Men pas på ikke at komme til at overtage ansvaret for den anden. Det kan nemlig få den anden til at føle sig endnu mere hjælpeløs.

8. Undervurder aldrig situationen

Nogle mennesker bliver slået voldsomt ud af en fyring og overmandes af skam og afmagt. Afmagten kan være så stor, at man opgiver at fortælle andre om den og i stedet begynder at tænke i dramatiske og endelige ‘løsninger’ som selvmord. Tag i de tilfælde med personen til lægen eller på skadestuen, så I kan få en professionel vurdering af situationen. En selvmordstruet person må aldrig være alene, så bor personen alene, tilbyd da at overnatte eller tilbyd en seng hjemme hos dig.