Hvordan kan omgangskredsen hjælpe?

Når et menneske er kriseramt, har man stor brug for omgangskredsens hjælp. Det er blandt de mennesker, som vi bor, lever og arbejder med, at vi skal skabe en ny hverdag. Omgangskredsens hjælp er afgørende for, hvordan den proces bliver. Her følger er række gode råd til, hvad man som ven eller familie kan gøre for at støtte den kriseramte.

1. Tag kontakt
Mød op, ring, skriv et brev eller send en ‘trøstegave’ (blomster, vin, biograf-/fodboldbillet eller middagsinvitation) til den kriseramte og lad ham eller hende vide, at du har hørt, hvad der er sket, og at du tænker på vedkommende.

2. Lad dig ikke afvise sådan uden videre
Hvis den kriseramte afviser dig, så sig: „Vent et øjeblik.” Sig, at du godt forstår, han eller hun måske helst vil være alene. Foreslå alligevel en kop kaffe eller en øl og en snak om, hvad der er sket. Hvis vedkommende bor alene, kan du også tilbyde bare at være lidt sammen, lave noget god mad og måske se en film sammen.

3. Lyt og vent med de gode råd
Sæt dig tilbage i stolen og lyt. Når man er i krise, har man i første omgang mest brug for at sunde sig og bare tale om det, der nu engang fylder. Lyt som en ven og vent med de gode råd til senere.

4. Accepter den anden
Accepter den andens følelser og tanker, som fylder, uanset om det er vrede, sorg eller skyld. Lyt til det hele. Når en skyldreaktion for eksempel bliver mødt med respekt, føler man sig taget alvorligt. Modsat kan løs snak om, at der ikke er grund til at spekulere over ting, som man alligevel ikke kan ændre, betyde, at den kriseramte lukke af og tænker, at det ikke nytter noget at tale med andre.

5. Hjælp med at slå koldt vand i blodet
Nogle mennesker bliver grebet af en enorm handleiver og får straks lyst til at lave en masse forandringer. Det er helt naturligt, og det er en måde at genvinde kontrollen over sit liv på. Lige i starten er man imidlertid sjældent i stand til at varetage egne langsigtede interesser.

6. Tilbyd praktisk hjælp
Tilbyd din hjælp, hvis der er behov for det. Men pas på ikke at komme til at overtage ansvaret for den anden. Det kan nemlig få den anden til at føle sig endnu mere hjælpeløs.

7. Undervurder aldrig situationen
Nogle mennesker kan opleve sig så afmægtige, at de ufrivilligt begynder at tænke i dramatiske og endelige ‘løsninger’ som selvmord. Tag i de tilfælde med personen til lægen eller på skadestuen, så I kan få en professionel vurdering af situationen. En selvmordstruet person må aldrig være alene, så bor personen alene, tilbyd da at overnatte eller tilbyd en seng hjemme hos dig.